Podcast

De udfordringer, autisterne fortæller om i podcasts og videoer, kan handle om at flytte hjemmefra, få en uddannelse og et job.

PODCAST's

Elon Musk, Anthony Hopkins, Greta Thunberg. 

Mange kender godt mediernes succeshistorier om meget succesfulde autister, men hvad nu, hvis man er et ungt autistisk menneske, der bare gerne vil have hverdagen til at fungere?

Måske kan de unge autister finde inspiration i 135 podcasts og 23 videoer, hvor de kan møde Asger, Eva, Nanna, Mikkel og 13 andre unge autister, der hver især fortæller om livet som autist, og hvordan de har fundet vejen til det gode liv. 

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. 

De udfordringer, autisterne fortæller om i podcasts og videoer, kan handle om at flytte hjemmefra, få en uddannelse og et job. Om at kunne overskue rengøring, madlavning og personlig hygiejne som bad og tandbørstning. Og om at føle skam, fordi man ikke kan leve op til omverdenens og egne forventninger.

Alternativer til det gode liv

Podcasts og videoer er et resultat af, at forskere fra Afdeling for Filosofi og Idéhistorie på Aarhus Universitet sammen med psykologer fra en specialskole, Langagerskolen, har undersøgt, hvordan de kunne være med til at øge livskvaliteten hos autister. Det skyldes, at livskvaliteten hos mennesker med autisme beviseligt er markant lavere end hos mennesker uden autisme.

»Mange mennesker på autismespektret har svært ved at forestille sig en positiv fremtid. De kan ikke se sig selv i de stereotype billeder af det gode liv. Derfor mener vi, at der er et behov for at vise alternativer til det gode liv. En måde at vise det på er igennem autistiske rollemodeller, der har fundet deres egen version af det gode liv, siger lektor i filosofi på på Aarhus Universitet, Katrine Krause-Jensen. 

Katrine Krause-Jensen har lavet interviews med en række mennesker med autisme og håber, at de mange podcasts kan hjælpe unge autister til at formindske »selvstigmatisering« og følelser af håbløshed og derved øge deres selvværd og livskvalitet.

Mange af de mennesker med autisme, hun interviewede, nævnte, at de i lige så høj grad har brug for, at samfundet omkring dem får et større indblik i, hvad det vil sige at være autist i en verden, der ikke altid er indrettet til mennesker med autisme. 

»De lagde vægt på, at det er vigtigt, at indsigten i autismen bliver formidlet til socialrådgiveren, skolelæreren og pædagogen. Socialrådgiveren læser måske om autisme i en bog, men der er brug for et ”indefra-perspektiv” i forhold til, hvad det vil sige at have autisme, og hvilke udfordringer der kan følge med. At det måske ikke kan lade sig gøre både at passe et fuldtidsjob og holde orden i hjemmet og få betalt sine regninger til tiden,« siger Katrine Krause-Jensen.

Mange skjuler deres autisme

En af dem, der har benyttet sig af podcastene for at blive bedre til at rådgive de mennesker, han møder, er Mikkel Rasmussen, der er praktiserende psykiater. Han udreder mange voksne med autisme og mener, der i den grad er brug for positive rollemodeller.

»Mange unge og voksne forsøger gennem lang tid at skjule deres autisme for omverdenen, fordi de føler sig forkerte. Det kan få konsekvenser som udbrændthed, ensomhed, stress og desværre også angst og depression. Derfor er det så vigtigt at få positive rollemodeller, der kan skabe en større åbenhed og dermed øget livskvalitet for de mange, der har autisme,« siger han og fortsætter:

»De autistiske rollemodeller er med til at nedbryde tabu og kan være med til at vise en ny vej gennem livet, der ikke koster så meget energi og kræfter. Forhåbentlig kan de autistiske rollemodeller være med til at støtte en proces, der giver den enkelte en større accept af, hvem man er som menneske.«

På hjemmesiden cas.au.dk/autistiske-rollemodeller kan du finde alle podcastene og videoerne af de autistiske rollemodeller.